Новините днес

Новините преди и след закуска.

Проверка на апартамента за подслушване с подслушвателни устройства

Лесната наличност на шпионски устройства допринася за нарушаването на поверителността над живота и спокойствието на много хора. Директор на голяма компания, служител на тайно предприятие, обикновен гражданин – всеки може да стане субект, който се подслушва у дома, в офиса, в колата. Да видим кога трябва да проверите апартамента за подслушване и какво представляват самите подслушвателни устройства.

Подслушвателното устройства и оборудване може лесно да бъде предоставено от таен обожател, ревнив съпруг, изнудвач, папарак и потенциален измамник. И това е проблемът. Но с него може да се справим.

Как да проверите апартамента за подслушване с подслушвателни устройства
Контрамерките са устройства, които предпазват хората от скрити микрофони, различни подслушвателни устройства, сензори и тайно инсталирани камери. Първо се извършват серия от прости проверки. Демаскиращите знаци се определят визуално:

Външен вид на устройството. По правило подслушвателни устройства са малки по размер, под формата на паралелепипед. Предназначението на обекта на пръв поглед е трудно да се определи.

Необичайният дизайн на обекта, където е скрито устройството. Например, малка дупка.

Наличието на източник на захранване в артикул, който не го изисква.

Наличието на излишен проводник в интериора, всяко устройство.

Тел, насочен към друга стая, с неразбираема цел.

Следователно, проверката на апартамент за подслушвателни устройства и камери изисква внимателно изследване на труднодостъпни места: всички контакти, вентилационни решетки, камини, растения, меки играчки, шкафове и друго оборудване.

Препоръчително е да проверите наскоро дарените артикули. Всъщност в ежедневните случаи е малко вероятно нападателят да вгради подслушвателно устройство в електрически уред. Много удобен индикатор за наличието на подслушване може да служи като мобилен телефон. Разхождайки се из апартамента със звънящ телефон, трябва да проследите къде възниква смущението.

Проверка на апартамента за подслушвателни устройства със специално оборудване

Изключително рядко е да откриете подслушвателно устройство сами. Самите подслушвателни устройства, често са „невидими“ и могат да бъдат засечени само от специално оборудване. Резултатът ще се покаже, както следва:

В проводниците има постоянно слабо напрежение;

Наличието на полупроводникови елементи;

При изключване на телефонните проводници линейното съпротивление не е равно на единица;

При манипулиране на слушалката напрежението на линията намалява, спрямо другите линии в екрана;

Когато телефонът е изключен, напрежението в линията се поддържа.

В тази област има широка гама от оборудване с разнообразна функционалност. Цената за проверка на апартамент за подслушване също може да варира значително. Такава, най-често зависи от цената на оборудването, от квалификацията на специалиста, който търси устройства и от сложността на всеки отделен случай.

Проверка на апартаменти за подслушване и подслушвателни устройства

Един конвенционален нелинеен локатор ще открие подслушвателно устройство, не е свързано с електричество, докато е в режим на готовност. За проверка е подходящ и металотърсач. Въпреки трудността в апартаментите има много метални предмети.

Най-оптималното оборудване е радио скенер. Всяко подслушвателно устройство предава сигнал. Радиовълните му се засичат от скенер. Важно е нападателят да не открие това и да не деактивира.

По този начин, за да защитите личното си пространство, имате нужда от интегриран подход и опитен специалист, който е добре запознат с проблема и многократно се е сблъсквал с различни шпионски устройства.